wtorek, 30 października 2012

Tom Yum Kung

by Majak

wiek: 29 lat
ulubione gry: StarCraft Brood War



Składniki
- 3 litry wody
- 2-4 Marchewki
- Seler
- Por (mogą być 2-3 zależnie od rozmiaru)
- 2 pietruszki (korzeń)
- Cebula (przepołowiona)
- 8-16+ bird’s eye chili (ilość zależy od tego jak ostra chcesz zupę. Można użyć innych chili tylko zwiększyć ilość jeśli będą mniej ostre)
- 4-8 łodyżki trawy cytrynowej (zależnie od wielkości).
- główka czosnku
- spory kawałek galangalu lub imbiru (tak na 4-5 kawałków grubości ~1cm)
- 3-4 łyżki pasty red curry (opcjonalne)
- ~750g grzybów (pokrojone)
- 50-100g zielona pietruszka
- 500-750g oczyszczonych krewetek
- 2 puszki mleka kokosowego (opcjonalne)
- szczypior
- Sos rybny (może też użyć sosu sojowego)
- 4+ limonki


Przygotowanie
Zagrzać wodę w garnku, do gotującej się wody wrzucić wszystkie składniki do grzybów włącznie. Gotować na małym ogniu minimum 1h (im dłużej tym lepiej). Zależnie od tego jak chcesz krewetki można je wrzucić w zasadzie od razu z resztą warzyw (żeby były miękkie) albo ~10-15 minut przed końcem gotowania (bardziej chrupiące). Pod sam koniec gotowania można dodać mleko kokosowe na jakieś 5 minut.

Rozlać zupę do misek, do indywidualnych misek wrzucić po garści szczypiory, wlać 2-4 łyżki sosu rybnego (najlepiej zacząć od mniejszej ilości i dolać do smaku bo można łatwo przesadzić ) I wcisnąć ½-1 limonki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz