wtorek, 23 października 2012

Kolacyjno - imprezowa krewetka by Valandil

Szybka kolacyjno - imprezowa krewetka w oliwie z cebulą i czosnkiem
by Valandil

Składniki:
- 30 dg mrożonych krewetek królewskich "tiger"
- jedna średniej wielkości cebula
- duży ząbek czosnku
- pieprz czarny (ziarnisty lub w młynku) - ewentualnie pieprz cytrynowy
- sól morska
- cytryna
- oliwa z oliwek (najlepiej ostra, zrobiona wcześniej np. z chilli i czosnkiem)
- bagietka lub inne, dobre pieczywo
Bardzo prosty, a jednocześnie smaczny przepis. Świetny jako przystawka
lub delikatne danie na kolację z lampką wytrawnego, czerwonego wina.
Przygotowanie:
 
Krewetkom dajemy się spokojnie rozmrozić. Cebulę siekamy w bardzo
drobną kostkę (prawie tak drobną jak do tatara). Czosnek również
siekamy jak najdrobniej.
Na patelnie wlewamy oliwę z oliwek. Musi być jej dość sporo, żeby
cebula mogła swobodnie naciągnąć oliwy. Wrzucamy posiekaną cebulę i ją
solimy. Zostawiamy na trzy minuty, żeby się zeszkliła. Cebula musi
mieć ładny, złoty kolor. W międzyczasie z cytryny "zeskrobujemy
skórkę" wcześniej ją sparzając wrzątkiem i odkrawamy ok. 1/5 cytryny -
będzie nam potrzebny z niej sok.
Na patelnię dorzucamy posiekany czosnek i krewetki. Solimy krewetki,
ale jedna szczypta w zupełności starczy. Wszystko teraz należy zdrowo
popieprzyć świeżo zmielonym lub utartym pieprzem. Osobiście pieprz
rozgniatam w moździerzu, bo wolę, kiedy jest grubo zmielony, a
większość młynków robi z pieprzu drobny pył.
Krewetki powinny się "zbiegać" i zmieniać kolor z przeźroczystego na
bardziej biały. W tym momencie dodajemy wcześniej startą skórkę i
wyciskamy sok z cytryny. Od momentu dodania krewetek wszystko smaży
się nie dłużej niż 10 minut na niedużym ogniu. W międzyczasie można
dolać oliwy jeśli cebula przeschła, bo ma wraz z oliwą przybrać
konsystencję gęstego dipu.
Gotowe krewetki będą dość miękkie, ale powinny zachować chrupkość, a
cebula z oliwą będzie miała ciemno-złoty przechodzący w delikatnie
brązowy kolor. Krewetki wykładamy na talerz polewając z góry cebulą z
oliwą. Żeby danie ładnie wyglądało talerz skrapiamy oliwą z dodatkiem
chilli lub czosnku (zależy czy wolimy na ostro czy bardziej
czosnkowo:), oprószamy pieprzem lub np. bazylią. Danie podajemy z
zapieczoną wcześniej, ciepłą bagietką, świeżym pieczywem lub grzankami
pełnoziarnistymi zapieczonymi w tosterze.


Danie rewelacyjnie sprawdza się na wszelkich imprezach
posiadówkowo-domówkowych. Podajemy każdemu przygotowany talerz z
ciepłym pieczywem i stawiamy na środku patelnię/wok z krewetkami :)

30dg to około 20-24 krewetek, jako przekąska tyle starczy dla dwóch
osób. Jako kolacja dla jednej głodnej :)
 

1 komentarz:

  1. Bardzo dobry przepis. Na pewno spróbuje, mam tylko jedno pytanie krewtki po przygotowaniu jaką powinny mieć konsystencje?

    OdpowiedzUsuń