Imię: Krzysiek
Wiek: 25
Forum: Netwars
Ulubione gry: SC:BW, World of Tanks, WoW
Coś o sobie: Przyrodnik ze wschodu, miłośnik pieśni ludowych. Gotowanie sprawa mi dużo frajdy. Lubię potrawy ostre w których można znaleźć coś z kuchni śródziemnomorskiej oraz Karpat. Nie gardzę domowym schabowym z buraczkami i ziemniakami oraz dobrą zupą.
2 litry dobrego bimbru (ok. 60-70%)
4 cytryny
4 kiwi
2 mandarynki
2 słodkie grejfiuty
3 pomarańcze
50 ml miodu (najlepiej swojskiego)
Podane składniki wystarczyły mi na wypełnienie czterech butelek 0.7L oraz jednej 1L.
Przygotowanie
- Myjemy ręce i owoce.
- Obieramy owoce i usuwamy z nich części gorzkie i pestki – szczególnie z grejpfrutów.
- Dzielimy owoce na 3 porcje: grejpfruty, kiwi i mandarynki oraz cytryny i pomarańcze a następnie je blendujemy.
- W moim przypadku butelki wypełniłem do połowy owocami w poniższy sposób:
1x 0,7L – grejpfruty
2x 0,7L – mandarynka i kiwi
1x 0,7L i 1L – cytryna i pomarańcza z miodem
- Wypełnione owocami butelki zalewamy prawie pod sam korek bimbrem i odstawiamy na minimum 1-2 tygodnie do przegryzienia się.
- Po tym okresie możemy przesączyć całość w celu usunięcia owoców z napoju jednak ja wolę pić „na gęsto” : ). Jeśli dzieło wyjdzie zbyt kwaśne można dodać trochę cukru, wymieszać i odstawić na jakiś czas.
Też lubię Grant'sa ;)
OdpowiedzUsuń