Mały misz masz
by Ajnos
Imię: Sonia
Wiek: 18
Forum: NETWARS
Ulubione gry: WarCraft , Heroes 3, Dungeon Kepper 2
Coś o sobie: Tegoroczna maturzystka, przyszłe studia? Na pewno coś związanego z medycyną. Hobby? Lubię podróże, głównie po Polsce, gdzie mogę poznać mnóstwo ciekawych osób, mówię biegle w języku migowym i chciałabym połączyć z tym moją przyszłą pracę, kocham muzykę, nie mogę żyć bez przyjaciół.
Wiek: 18
Forum: NETWARS
Ulubione gry: WarCraft , Heroes 3, Dungeon Kepper 2
Coś o sobie: Tegoroczna maturzystka, przyszłe studia? Na pewno coś związanego z medycyną. Hobby? Lubię podróże, głównie po Polsce, gdzie mogę poznać mnóstwo ciekawych osób, mówię biegle w języku migowym i chciałabym połączyć z tym moją przyszłą pracę, kocham muzykę, nie mogę żyć bez przyjaciół.
Jest to mały misz masz, który wymyśliłam, po zwiedzaniu lodówki. Jest to
tanie i szybkie danie, a zarazem smaczne i baaaardzo syte :) . Robię je
od 20-25 min i na danie takie dla 5 osób wydałam 20zł. Tutaj przepis
dla 2 osób.
Składniki:
1 pomidor ( droższa wersja z pomidorkami koktajlowymi)
1 cebula
1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej
1 opakowanie mozzarelli
1 ząbek czosnku
1 opakowanie cista francuskiego ( najlepszy jest ten z biedronki , bo jest cienki)
1 opakowanie oliwek
oliwa , bazylia, czosnek w proszku, sól, pieprz
Kroimy ser, cebulkę i pomidora w plastry ( niech mają ok 0,5 cm grubości, nie mniej).
Ciasto francuskie polewamy oliwą, rozsmarowujemy ją na całej długości oraz posypujemy przyprawami ( uważaj by nie nasypać za dużo soli, gdyż oliwki i szynka są już słonawe) , kroimy je na 2 w miarę równe połowy.
Na środku kładziemy odpowiednio ser, pomidorki, cebulę, 4-5 oliwek , 2 małe plasterki czosnku, a wszystko przykrywamy plastrem szynki. Rogi ciasta składamy do środka aż wyjdzie nam ''paczuszka'' . Nagrzewamy piekarnik do 180 st C, włączamy termoobieg. Paczuszkę wkładamy tak, aby u góry było gładkie ciasto (końce rogów na spodzie). Możemy udekorować plasterkiem szynki na górze, bądź posmarować jajkiem. Czekamy 15-20 min , jak ciasto uzyska ładny kolor.Jeśli chcesz ugotować to danie dla np. 5 osób, kup dodatkowo 2 ciasta francuskie , jeszcze jedną mozzarellę oraz pomidorka. Smacznego! ;)
Składniki:
1 pomidor ( droższa wersja z pomidorkami koktajlowymi)
1 cebula
1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej
1 opakowanie mozzarelli
1 ząbek czosnku
1 opakowanie cista francuskiego ( najlepszy jest ten z biedronki , bo jest cienki)
1 opakowanie oliwek
oliwa , bazylia, czosnek w proszku, sól, pieprz
Kroimy ser, cebulkę i pomidora w plastry ( niech mają ok 0,5 cm grubości, nie mniej).
Ciasto francuskie polewamy oliwą, rozsmarowujemy ją na całej długości oraz posypujemy przyprawami ( uważaj by nie nasypać za dużo soli, gdyż oliwki i szynka są już słonawe) , kroimy je na 2 w miarę równe połowy.
Na środku kładziemy odpowiednio ser, pomidorki, cebulę, 4-5 oliwek , 2 małe plasterki czosnku, a wszystko przykrywamy plastrem szynki. Rogi ciasta składamy do środka aż wyjdzie nam ''paczuszka'' . Nagrzewamy piekarnik do 180 st C, włączamy termoobieg. Paczuszkę wkładamy tak, aby u góry było gładkie ciasto (końce rogów na spodzie). Możemy udekorować plasterkiem szynki na górze, bądź posmarować jajkiem. Czekamy 15-20 min , jak ciasto uzyska ładny kolor.Jeśli chcesz ugotować to danie dla np. 5 osób, kup dodatkowo 2 ciasta francuskie , jeszcze jedną mozzarellę oraz pomidorka. Smacznego! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz