Onigiri
by Wielkie Joł
by Wielkie Joł
Składniki:
Na 9 onigiri potrzebowałem ok. 300 gram ryżu do sushi, 3 łyżki octu
ryżowego, szczyptę soli i cukru, świeżego łososia, 5 płatów nori, wasabi.
Sposób przygotowania:
1. Przepłucz dokładnie ryż i zostaw w wodzie na 30-60 minut. Następnie odcedź ryż i przełóż go do garnka i zalej wodą tak, aby sięgała 1-2 cm nad poziom ryżu.
2. Gotuj ryż powoli mieszając aż woda się zagotuje, następnie zmniejsz ogień na minimum i gotuj pod przykryciem aż wyparuje woda (mniej więcej 10- 15 minut) a ryż pozostanie wilgotny.
3. Do małego rondelka wlej ocet ryżowy oraz wsyp cukier i sól. Następnie podgrzej na małym ogniu aż się rozpuści i wymieszaj z ryżem .
4. Przełóż ryż na większy talerz w celu ostudzenia.
5. Z ostudzonego ryżu uformuj za pomocą dłoni trójkąt. Do środka włóż kawałek łososia i trochę wasabi (bądź innego nadzienia) i zawiń całość w nori. Do zawijania trójkątów w nori przyda się odrobina wody.
6. Onigiri można jeść od razu jednak mi bardziej smakuje schłodzone z lodówki.
1. Przepłucz dokładnie ryż i zostaw w wodzie na 30-60 minut. Następnie odcedź ryż i przełóż go do garnka i zalej wodą tak, aby sięgała 1-2 cm nad poziom ryżu.
2. Gotuj ryż powoli mieszając aż woda się zagotuje, następnie zmniejsz ogień na minimum i gotuj pod przykryciem aż wyparuje woda (mniej więcej 10- 15 minut) a ryż pozostanie wilgotny.
3. Do małego rondelka wlej ocet ryżowy oraz wsyp cukier i sól. Następnie podgrzej na małym ogniu aż się rozpuści i wymieszaj z ryżem .
4. Przełóż ryż na większy talerz w celu ostudzenia.
5. Z ostudzonego ryżu uformuj za pomocą dłoni trójkąt. Do środka włóż kawałek łososia i trochę wasabi (bądź innego nadzienia) i zawiń całość w nori. Do zawijania trójkątów w nori przyda się odrobina wody.
6. Onigiri można jeść od razu jednak mi bardziej smakuje schłodzone z lodówki.
Ale to ładnie wygląda, nie widziałam takiego jeszcze o;
OdpowiedzUsuń