środa, 17 października 2012

Deser szefa - tyraj misiu by Dranicus

Deser szefa - tyraj misiu
by Dranicus

Dranicus
Gra w StarCrafta 2 oraz w Lord of The Rings Online
Forum - NW



Składniki:
- 2 serki mascarpone (500 gram w sumie)
- 6 żółtek
- 5 łyżek cukru
- kawa rozpuszczalna sypka (najlepsza będzie nescafe creme, ewentualnie jacobs velvet)
- amaretto lub rum kawowy
- kakao
- biszkopty


Przepis:
Żółtka ucieramy z cukrem na białą masę. Do tego dodajemy po trochu serek oraz pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej.
Zaparzamy dwie łyżeczki kawy. Zalewamy szklankę do 3/4 wodą, dodajemy amaretto.
Na spodzie blachy układamy minimalnie nasączone kawą biszkopty. Najlepiej nalać trochę kawy na talerzyk i zamaczać delikatnie biszkopt.
Na gotową warstwę nakładamy połowę masy i równo rozsmarowujemy.
Na to znowu układamy nasączone biszkopty i na to nakładamy resztę masy. Wyrównać, posypać kakao i wstawić do lodówki na przynajmniej 6h.



8 komentarzy:

  1. Fajnie wyglada,
    Można również te biszkopciki zamoczyc w kawie i bedzie bardziej aromatyczne.

    Ale wielki ukłon :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje :)
    Tylko należy pamiętać, żeby nie nasiąkły za bardzo

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Protipy:

    Cukier:
    W przepisie zabrakło wyszczególnienia o jaki cukier chodzi, ale powiem tylko, że z mojej praktyki wynika - najlepszy cukier puder.

    Ser Mascarpone:
    Zamiast samego sera Mascarpone (który jest absurdalnie drogi), na każde 500g serka można dodać 0,5l Śmietanki 30% oraz ŚmietanFix podczas miksowania (śmietanka + ŚF jest tak na oko 7 razy tańsza, ale z nich samych nie uda nam się zrobić deseru). Wyjdzie dwa razy większa porcja a smak będzie ten sam.

    Amaretto:
    Jeśli nie mamy pod ręką likieru Amaretto (albo w naszym portfelu zabrakło Zygmuntów), można podobną miksturę przygotować samodzielnie z aromatu migdałowego oraz jakieś dobrej wódki. Niestety ten element (szczególnie jakość spirytusu) zasadniczo będzie oddziaływać w reakcji chemicznej z naszymi kubkami smakowymi, ale daje to również szansę na przygotowanie wersji całkowicie bezalkoholowej (po prostu do kawy dodajemy aromat).

    Biszkopty:
    Aby prawidłowo nasączyć biszkopty, warto użyć profesjonalnej "technologii maczania herbatników", gdzie zanurzamy biszkopt w esencji kawowej poziomo trzymając go za boki, a następnie obracamy go "do góry nogami", aby pod wpływem ciężaru kawa przesiąknęła przez cały biszkopt, który nie rozpadnie się w połowie podczas układania. Zanurzanie biszkopta i sprawne przeniesienie go do blachy wymaga trochę wprawy, ale po pewnym czasie uda się to zrobić dość intuicyjnie.

    Czas chłodzenia:
    Z tego co mi się wydaje, sporo zależy od lodówki z której korzystamy, oraz konsystencji masy (jeśli przygotowaliśmy deser tylko z serka mascarpone, to spokojnie wystarczy 1-2h chłodzenia). Natomiast, jeśli zastosowaliśmy proporcję śmietanki + serka + Fixu, to prawdopodobnie będzie to około 4h. Deser jest najlepszy na świeżo, chociaż pokusa delektowania się tymi delicjami codziennie rano jest nie do pokonania. Nabierając wprawy w obsłudze miksera nie będzie jednak problemu z przygotowaniem ciacha w bardzo krótkim czasie. Najlepiej ocenić "skubiąc łyżeczką" czy krem tiramisu już stężniał. Z doświadczenia wiem, że po 6h biszkopt wypuści kawę, nadal będzie dobrze ciacho smakowało, ale niestety nie będzie miało żadnej faktury (coś jak kremowe Bebiko X_X ).

    Posypka Kakao:
    Stosowałem dwa warianty - naturalne Kakao, lub Kakao Rozpuszczalne. Wydaje się, że słodyczy nam w ustach nie zabraknie, ale sądzę, że dobry Nesquik nie jest Zły =). Ponadto rozpuszczalne kakao nie zamieni się w proszek przypadkowo wciągnięty przez nos podczas połykania GG xD.

    Pozdrawiam,
    Villen
    Good Luck Have Fun

    OdpowiedzUsuń