czwartek, 22 maja 2014

Wafelki z pianką i galaretką

Wafelki z pianką i galaretką

PYszne wafle kojarzą mi się z dzieciństwem.
Gdy babcia przygotowywała nam taki podwieczorek.
Koniecznie przygotujcie swoim pociechom !

Składniki :
  • Wafle tortowe
  • Winiary galaretka truskawkowa, arbuzowa, cytrynowa.
  • 0,5l śmietany 30%.
Przygotowanie :

Przygotuj dużą formę do pieczenia. Wytnij wafel tak aby zmieścił się w blaszce. Arbuzową galaretkę rozpuść w 3/4 szklance wody. Ostudź. 0,2L śmietany ubij na sztywną pianę. Lekkim strumieniem wlej arbuzową galaretkę do piany. Wyłóż pierwszą warstwę na wafle i szybko włóż do lodówki. Truskawkową galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudź. Tężejącą galaretką wylej na arbuzową warstwę. Ponownie włóż do lodówki. Cytrynową galaretkę rozpuść w 3/4 szklance wody. Ostudź.  0,2L śmietany ubij na sztywną pianę. Lekkim strumieniem wlej arbuzową cytrynową galaretkę do piany.  Ostatnią warstwę wlej na truskawkową galaretkę i przykryj waflem. Całość włóż ponownie do lodówki aż całość dobrze stężeje. Pokrój na mniejsze kawałki.   

Jeśli u góry wafel będzie się wywijał przykryj górę folią a następnie połóż książkę.  






Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY!

6 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł. I fajnie się prezentują te wafelki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł z tą galaretką :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a czy te wafle tez zmiekna z czasem czy zostana chrupiace??

    OdpowiedzUsuń