czwartek, 11 października 2012

Domowa Pizza by AvangarD

Domowa Pizza
by AvangarD

Imię:Bartek
Wiek: 23 lata
Forum: NW
Ulubione gry: SCBW, sc2, lol
Coś o sobie : Student 3 roku dziennikarstwa, pracuje w branży reklamowej. Zaintersowania snowboard, esport, media, ksiązki, filmy, gotowanie.
Składniki do ciasta:
-30g świeżych drożdży (jak ktoś lubi suche to około 15g)
-0,5 kg mąki tortowej
-250 ml ciepłej (nie gorącej!) wody
-łyżka cukru (mała)
-łyżka soli (mała)
-duża łyżka oliwy z oliwek (może być olej)
-kasza manna

Przygotowanie:
Do dużej miski wrzucam 30g świeżych drożdży i łyżkę cukru. Ubijam drożdże póki nie zrobią się miękkie prawie płynne. Dosypuję 0,5 kg mąki tortowej i wlej 250 ml ciepłej wody.
Wkładam łapki do miski i ugniatam ciasto (trzeba się trochę ubrudzić :p). Po lekkim zagnieceniu wlewam łyżkę oliwy i wsypuję łyżkę soli. Ugniatamy dalej.
Trik polega na tym, że ciasto nie może przyklejać się do rąk. Jeśli się klei, to dodaję trochę więcej mąki i ugniatam dalej dopóki nie będzie samo odchodziło z rąk. Jeśli jest za suche dodaję więcej wody. Na koniec dodaję kaszę mannę i zagniatam tak aby dostała się wszędzie (kasza manna jest używana w każdej pizzeri dlatego ciasto później jest takie fajnie chrupkie). Następnie wrzucam ciasto do małej miski, przykrywam i odstawiam w jakieś ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Teoretycznie, na godzinę, ale jeśli jest tam ciepło to może być to nawet 30 min.
Na koniec wrzucam ciasto do blachy i układamy składniki wedle uznania.
 
Piekę w piekarniku, około 200 stopni C, od 20 do 30 min, ponieważ przygotowuję pizzę na grubym cieście. Warto do niej zaglądnąć czasem i spróbować z brzegu czy ciasto jest już ok.


Moja pizza:
keczup na ciasto (nie miałem czasu robić sosu), żółty ser (dużo żółtego sera), 2 mozzarelle, szynka, oliwki, pieczarki, cebula.
WAŻNE - dodawajmy ser na dół, a składniki do góry wtedy pieczarki, cebula, papryka i inne rzeczy wypuszczają te swoje soki i pizza smakuje o wiele lepiej.

Smacznego :)

1 komentarz: