500g mięsa mielonego, 2 puszki pomidorów krojonych w
zalewie, 2 cebule, 10szt średnich ziemniaków pokrojonych w plasterki,
oliwa, świeży tymianek, ser tarty parmezan, sól, pieprz, 300ml białego
wina, 150ml śmietany.
Przygotowanie
Cebulę pokrój na kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i smaż cebulę co jakiś czas mieszając. Dodaj mięso i podsmaż. Przypraw solą i pieprzem. Wlej pomidory. Całość wymieszaj i duś 5-6 minut. Dodaj śmietanę i połącz składniki. Plasterki ziemniaków wrzuć do garnka ze wrzątkiem i podgotuj 3-4 minuty, odcedź. Formę do pieczenia natłuść oliwą. Połóż pierwszą warstwę ziemniaków na to wyłóż mięso, posyp startym serem i posyp świeżym tymiankiem. Przykryj ponownie warstwą ziemniaków. Wyłóż drugą warstwę mięsa, posyp serem i przykryj ostatnią warstwą ziemniaków. Całość obsyp serem tartym. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika w temperaturze 200 stopni i zapiekaj 20 minut.
I moje klasyczne sprawdzenie jadalności - jeśli Kuba je bez buntowania się - jest ok.
Pozdrawiau !
Wygląda bardzo apetycznie ;))
OdpowiedzUsuńPyszności!!!!
OdpowiedzUsuń