sobota, 17 listopada 2012

Pulpety

by Ryceszz



Składniki:
400g mięsa mielonego wieprzowego, 4 łyżki startego parmezanu lub sera żółtego, 1/2 szklanki bułki tartej, sól, pieprz, jajko, 1 łyżka ketchupu, 1 łyżka musztardy,1/2 czerwonej papryki, 1 cebula, 1 puszka pomidorów w zalewie, 1 szklanka bulionu,2 łyżki śmietany, 1 łyżeczka majeranku, olej do smażenia. 


Przygotowanie:
Do miski wrzuć mięso mielone, dodaj ketchup, musztardę, ser, jajko, sól i pieprz. Ugnieć na jednolitą masę i uformuj mini pulpeciki. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż pulpeciki z dwóch stron. Ściągnij pulpety z patelni i na ten sam tłuszcz wrzuć pokrojoną cebulę i paprykę. Smaż 3-4 minuty co jakiś czas mieszając. Wlej pomidory z bulionem dodaj parmezan (1 łyżka), curry i majeranek. Duś 5 minut. Wrzuć do sosu pulpeciki i ponownie duś. Dodaj śmietanę. Pulpety podawaj z makaronem. 

2 komentarze: