poniedziałek, 5 listopada 2012

Pasta z blue cheese i grzybami

by majak



Składniki
- pół kilo makaronu (rurki) ugotowany zgodnie z zaleceniami.
- 500g-750g grzybów, pokrojonych
- 1 cebula, pokrojona
- główka czosnku, pokrojona
- 2-3 łyżki świeżego tymianku (ja zawsze zużywam całą paczkę)
- sól i pieprz
- ½ szklanki rosołu (można użyć po prostu wody)
- jeden pojemnik śmietany
- 250g-350g Blue Cheese (najlepiej Gorgonzola, może być też Stilton)
- 50-100g zielonej pietruszki



Przygotowanie
Do rozgrzanego woka wlej parę łyżek oliwy. Wrzuć grzyby i podsmaż 5-10 minut, aż zmiękną. Dorzuć cebule, czosnek, tymianek, sol i pieprz. Podsmaż kolejne 5 minut. Dolej rosół i śmietanę, zmniejsz ogień i mieszaj cały czas przez jakieś 5 minut. Dodaj pietruszkę i blue cheese , pokruszony. Pomieszaj parę minut, aż ser się roztopi. Dodaj makaron i pomieszaj przez jakieś 2-3 minuty.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz