wtorek, 13 listopada 2012

Kurak w sosie pieczarkowym

by Ryceszzz


Składniki:
2 filety z kurczaka, sól pieprz, 2 łyżeczki papryki w proszku, 6 pieczarek dużych, 1 cebula, 1 łyżka śmietany 18%, 2 szklanki bulionu, 1 łyżka masła,  olej  




Przygotowanie
Filety oczyść , oprósz sola, pieprzem i papryka. Smaż na patelni z dodatkiem oliwy.  W tym czasie pieczarki i cebulę oczyścić pokroić na plasterki. Na patelni stopić masło dodać pieczarki i cebulę i na wolnym ogniu dusić 5-8minut. Dodać bulion i ponownie dusić mieszając przez około 10 minut. Dodać śmietanę i doprawić do smaku. Udka wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na patelnie i wsadzić ponownie do piekarnika na około 10 minut.

5 komentarzy:

  1. A jak się przyrządza taki ryż, jak na obrazku? Moja mama taki zawsze robi ale nie chce powiedzieć jak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kucharz wyjechał, powinien być pod koniec tygodnia. Wtedy na pewno zdradzi ten sekret :).

      Usuń
  2. na taki obiad właśnie mam ochotkę:D

    OdpowiedzUsuń
  3. może jestem głupia ale jak można smażyć filety na patelni a do dania dodać wyciągniete z piekarnika udka

    OdpowiedzUsuń