piątek, 30 listopada 2012

Lin pieczony z warzywami

by WIELKIE JOŁ



Składniki:
1 lin (użyłem ok. 400g ryby)
2 pomidory
1 papryka
1 cebula
Trochę soku z cytryny
Oliwa z oliwek
Przyprawy – sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka, zioła prowansalskie


Przygotowanie:
  1. Myjemy ręce i rybę którą następnie sprawiamy i kroimy w kawałki.
  2. Następnie wrzucamy ją do miski, solimy, pieprzymy, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i odstawiamy na 30-60 minut do lodówki.
  3. Naczynie żaroodporne skraplamy oliwą, wkładamy do niego rybę bez cebuli i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 180 stopni na 15 minut.
  4. Pomidory i paprykę kroimy w drobne kawałki i po odczekaniu wyżej wymienionych 15 minut dodajemy je razem z cebulą do naczynia. Następnie solimy, pieprzymy, dodajemy paprykę słodką oraz zioła, dodajemy trochę soku z cytryny, mieszamy i wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut.
  5. Smacznego : )

Podane składniki wystarczyły mi na porządny obiad. Czas przygotowania to około 60 minut – ale warto. Zamiast lina można użyć innej ryby. Najlepiej żeby miała jak najmniej ości, gdyż psują one radochę z jedzenia. Można zamiast całej ryby użyć filetów.


2 komentarze: