Składniki:
1 lin (użyłem ok. 400g ryby)
2 pomidory
1 papryka
1 cebula
Trochę soku z cytryny
Oliwa z oliwek
Przyprawy – sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka, zioła
prowansalskie
- Myjemy ręce i rybę którą następnie sprawiamy i kroimy w kawałki.
- Następnie wrzucamy ją do miski, solimy, pieprzymy, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i odstawiamy na 30-60 minut do lodówki.
- Naczynie żaroodporne skraplamy oliwą, wkładamy do niego rybę bez cebuli i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 180 stopni na 15 minut.
- Pomidory i paprykę kroimy w drobne kawałki i po odczekaniu wyżej wymienionych 15 minut dodajemy je razem z cebulą do naczynia. Następnie solimy, pieprzymy, dodajemy paprykę słodką oraz zioła, dodajemy trochę soku z cytryny, mieszamy i wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut.
- Smacznego : )
Podane składniki wystarczyły mi na porządny obiad.
Czas przygotowania to około 60 minut – ale warto. Zamiast lina
można użyć innej ryby. Najlepiej żeby miała jak najmniej ości,
gdyż psują one radochę z jedzenia. Można zamiast całej ryby użyć
filetów.
MNIAM!
OdpowiedzUsuńbardzo smaczne!
OdpowiedzUsuń