wtorek, 12 lutego 2013

Pulpety by ryceszzz

Pulpety by ryceszzz





Składniki
1 cebula, 
2 ząbki czosnku,
 1/2 czerwonej papryki,
 1opakowanie pomidorów krojonych w zalewie Pudliszki 400g, 
bulion,
 400g mięsa mielonego wieprzowego,
 2 łodygi selera naciowego, 
1 bułka czerstwa namoczona w mleku, 
sól,
 pieprz,
 150g ryżu,
 1 papryczka chilli, 
olej,
 jajko.

Przygotowanie
W garnku rozgrzej niewielką ilość i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Wrzuć drobno pokrojony czosnek, paprykę i seler . Podsmaż chwilę. Wlej pomidory, bulion i podduś całość. Wsyp ryż. Do miski wrzuć mięso, bułkę, jajko, sól, pieprz i chilli. Wyrób gładką masę i uformuj pulpeciki. Mięso delikatnie włóż do bulionu z pomidorami. Gotuj przez 15 - 20 minut mieszając co jakiś czas. Podawaj od razu. 

Bulionu powinno być tyle żeby zakrywały mięso. Ryż wchłonie całość i sos zrobi się gęsty


1 komentarz: