niedziela, 10 lutego 2013

Smaki dzieciństwa : Kluski na parze

Kluski na parze by ryceszzz





Składniki: 
500g mąki pszennej,
2 jajka,
250ml mleka,
30g drożdży,
2 łyżki roztopionego masła,
szczypta soli i cukru,
dżem truskawkowy.

Przygotowanie:
Do kubka wrzucić drożdże dodać szczyptę cukru i zalać 4-5 łyżkami ciepłego mleka. Pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę dodać sól, jajka, masło i wyrośnięte drożdże. Ciasto dokładnie wyrabia ręką  tak aby było bardzo elastyczne i nie przyklejało się do dłoni. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Formować okrągłe kluski i dekoratorem do ciasta nadziać dżemem truskawkowym. Gotować na parze 10 minut. 

Te pyszności, którymi są polane, to nic innego jak bita śmietana z dżemem. Nie mogę tego przestać jeść!

3 komentarze: