Składniki:
500g mąki pszennej,
2 jajka,
250ml mleka,
30g drożdży,
2 łyżki roztopionego masła,
szczypta soli i cukru,
dżem truskawkowy.
2 jajka,
250ml mleka,
30g drożdży,
2 łyżki roztopionego masła,
szczypta soli i cukru,
dżem truskawkowy.
Przygotowanie:
Do kubka wrzucić drożdże dodać szczyptę cukru i zalać 4-5 łyżkami
ciepłego mleka. Pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę dodać
sól, jajka, masło i wyrośnięte drożdże. Ciasto dokładnie wyrabia ręką
tak aby było bardzo elastyczne i nie przyklejało się do dłoni. Przykryć
ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Formować okrągłe kluski i
dekoratorem do ciasta nadziać dżemem truskawkowym. Gotować na parze 10
minut.
Te pyszności, którymi są polane, to nic innego jak bita śmietana z dżemem. Nie mogę tego przestać jeść!
zdecydowanie jest to przepyszne wspomnienie dzieciństwa,przepyszne!!!
OdpowiedzUsuńmiałabym ochotę takie jeść.
OdpowiedzUsuńPo Zagłębiowsku - parowce.
OdpowiedzUsuń