Składniki
:
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1/2 czerwonej papryki,
1opakowanie pomidorów krojonych w zalewie Pudliszki 400g,
bulion,
400g mięsa mielonego wieprzowego,
2 łodygi selera naciowego,
1 bułka czerstwa namoczona w mleku,
sól,
pieprz,
150g ryżu,
1 papryczka chilli,
olej,
jajko.
2 ząbki czosnku,
1/2 czerwonej papryki,
1opakowanie pomidorów krojonych w zalewie Pudliszki 400g,
bulion,
400g mięsa mielonego wieprzowego,
2 łodygi selera naciowego,
1 bułka czerstwa namoczona w mleku,
sól,
pieprz,
150g ryżu,
1 papryczka chilli,
olej,
jajko.
Przygotowanie
:
W garnku rozgrzej niewielką ilość i zeszklij pokrojoną w kostkę
cebulę. Wrzuć drobno pokrojony czosnek, paprykę i seler . Podsmaż
chwilę. Wlej pomidory, bulion i podduś całość. Wsyp ryż. Do miski wrzuć
mięso, bułkę, jajko, sól, pieprz i chilli. Wyrób gładką masę i uformuj
pulpeciki. Mięso delikatnie włóż do bulionu z pomidorami. Gotuj przez 15
- 20 minut mieszając co jakiś czas. Podawaj od razu.
Bulionu powinno być tyle żeby zakrywały mięso. Ryż wchłonie całość i sos zrobi się gęsty.
Aż mi ślinka cieknie...! :P
OdpowiedzUsuń