czwartek, 14 lutego 2013

Zupa cebulowa w majerankowych koszyczkach

Zupa cebulowa w majerankowych koszyczkach


Zaskocz ukochaną osobę wyjątkowym posiłkiem! 

Składniki ciasto :
 3 szklanki mąki,
 200g zimnego masła, 
2 łyżeczki soli, 
6 łyżek zimnej wody, 
2 łyżeczki majeranku,
1 jajko do posmarowania, 
oliwa.

Składniki zupa :
1 opakowanie zapiekanej francuskiej zupy cebulowej,
2 cebule,
100g żółtego startego sera.

 










Przygotowanie ciasto : 
Na stolnicę wysyp mąkę, majeranek i dodaj sól. Wrzuć pokrojone w kostkę masło i delikatnie kruszymy w palcach łącząc mąkę i masło. Wyrób ciasto dodając partiami wodę.  Uformuj kulę i zawiń w folię. Ciasto włóż do lodówki na 30 minut.

Przygotowanie zupa : 
 Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmaż pokrojoną cebulę. Cebulę zalej 1L wody i wsyp duże opakowanie zapiekanej francuskiej zupy cebulowej. Wymieszaj składniki i gotuj 15 minut. Wsyp pozostałą cześć opakowania i gotuj chwilę. 

Przygotowanie zupy cebulowej w majerankowych koszyczkach : 
Metalowe foremki do muffinek wysmaruj oliwą. Podziel ciasto na 2 części. Jedno cześć ciasta rozwałkuj i wytnij krążki. Wyłóż dno z każdych foremek tak aby ciasto wystawało. Uzupełnij koszyczki zupą i wsyp ser. Rozwałkuj drugą cześć ciasta i nałóż na koszyczki. Odetnij nadmiar ciasta i widelcem dociskamy brzegi. Koszyczki posmaruj roztrzepanym  jajkiem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.








2 komentarze: