Zupa cebulowa w majerankowych koszyczkach
Zaskocz ukochaną osobę wyjątkowym posiłkiem!
Składniki ciasto :
3 szklanki mąki,
200g zimnego masła,
2 łyżeczki soli,
6 łyżek zimnej wody,
2 łyżeczki majeranku,
1 jajko do posmarowania,
oliwa.
Składniki zupa :
1 opakowanie zapiekanej francuskiej zupy cebulowej,
2 cebule,
100g żółtego startego sera.
Na stolnicę wysyp mąkę, majeranek i dodaj sól. Wrzuć pokrojone w kostkę
masło i delikatnie kruszymy w palcach łącząc mąkę i masło. Wyrób ciasto
dodając partiami wodę. Uformuj kulę i zawiń w folię. Ciasto włóż do
lodówki na 30 minut.
Przygotowanie zupa :
Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmaż pokrojoną cebulę. Cebulę zalej 1L wody i wsyp duże opakowanie zapiekanej francuskiej zupy cebulowej. Wymieszaj składniki i gotuj 15 minut. Wsyp pozostałą cześć opakowania i gotuj chwilę.
Przygotowanie zupy cebulowej w majerankowych koszyczkach :
Metalowe foremki do muffinek wysmaruj oliwą. Podziel ciasto na 2
części. Jedno cześć ciasta rozwałkuj i wytnij krążki. Wyłóż dno z
każdych foremek tak aby ciasto wystawało. Uzupełnij koszyczki zupą i wsyp ser.
Rozwałkuj drugą cześć ciasta i nałóż na koszyczki. Odetnij nadmiar
ciasta i widelcem dociskamy brzegi. Koszyczki posmaruj roztrzepanym
jajkiem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200
stopni.
Tylko dlaczego zupa cebulowa z paczki?! XD
OdpowiedzUsuńAle i tak wygląda świetnie.
Gratulacje wygranej!
OdpowiedzUsuń