poniedziałek, 18 lutego 2013

Domowy makaron z serduszkami

Domowy makaron z serduszkami

Najlepszy jest domowy makaron. Możesz wycinać fantazyjne wzorki i zaskoczyć ukochaną osobę niebanalną kolacją.

Składniki:
2 szklanki mąki, 
4 żółtka,
2 jajka, 
1 łyżeczka soli.

Przygotowanie:
Na stolnicę przesiej mąkę. Zrób wgłębienie w środku. Dodaj jajka, żółtka i sól. Zagnieć ciasto. Ciasto powinno by twarde. Uformuj kulę i przykryj ściereczką na 30 min tak aby ciasto odpoczęło. Rozwałkuj cienko ciasto na oprószonej mąką stolnicy. Zwiń w roladkę i ostrym nożem tnij paseczki. Na każdym paseczku wytnij foremką serduszka.Makaron ugotuj w osolonej wodzie przez 5 minut. 

Składniki sos: 
słoik sosu włoskiego Łowicz Arrabbiata, 
3 łyżki startego parmezanu, 
natka pietruszki.

Przygotowanie makaronu z sosem:
Do rondela wlej sos Łowicz Arrabbiata i podgrzej. Wrzuć makaron i wymieszaj składniki. Posyp parmezanem i natką pietruszki. podawaj gorące.  

 

7 komentarzy: