Zupa gulaszowa pod pierzynką by ryceszzz
Składniki:
500g mięsa wieprzowego na gulasz,
1 opakowanie Winiary Pomysł na zupę węgierską gulaszową,
1 cebula,
1 czerwona papryka,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka mąki,
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
2 liście laurowe,
ziele angielskie (4kuleczki),
2 szklanki bulionu,
sól, pieprz,
olej do smażenia,
Pierzynka:
1 kg ziemniaków,
sól,
2 szt żółtka,
tymianek.
Przygotowanie:
Mięso opłukaj, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki. Smaż na rozgrzanym oleju. Mięso ściągnij z patelni i przełóż na talerz. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę, czosnek rozgnieć w prasce i na tym samym tłuszczu smaż co mięso. Ponownie wrzuć mięso na patelnię, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i koncentrat pomidorowy. Do bulionu wsyp Winiary Pomysł na zupę węgierską gulaszową i wymieszaj. Wlej do mięsa. Duś pod przykryciem przez 1 godz co jakiś czas mieszając. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę dodaj żółtka i tymianek, wymieszaj składniki. Zupę gulaszową przełóż do naczyń żaroodpornych na porcję. U góry połóż pierzynkę z ziemniaków i zapiekaj w piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.
Mięso opłukaj, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki. Smaż na rozgrzanym oleju. Mięso ściągnij z patelni i przełóż na talerz. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę, czosnek rozgnieć w prasce i na tym samym tłuszczu smaż co mięso. Ponownie wrzuć mięso na patelnię, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i koncentrat pomidorowy. Do bulionu wsyp Winiary Pomysł na zupę węgierską gulaszową i wymieszaj. Wlej do mięsa. Duś pod przykryciem przez 1 godz co jakiś czas mieszając. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę dodaj żółtka i tymianek, wymieszaj składniki. Zupę gulaszową przełóż do naczyń żaroodpornych na porcję. U góry połóż pierzynkę z ziemniaków i zapiekaj w piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.
Wygląda bajecznie:-) ach czemu ja nie miałam tak fantastycznego pomysłu? Powodzenia życzę :-)
OdpowiedzUsuń