poniedziałek, 11 lutego 2013

Zupa gulaszowa pod pierzynką


Zupa gulaszowa pod pierzynką by ryceszzz


Składniki: 
500g mięsa wieprzowego na gulasz,
1 opakowanie Winiary Pomysł na zupę  węgierską gulaszową, 
1 cebula,
1 czerwona papryka,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka mąki, 
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
2 liście laurowe,
ziele angielskie (4kuleczki),
2 szklanki bulionu,
sól, pieprz,
olej do smażenia, 


Pierzynka:
1 kg ziemniaków,
sól, 
2 szt żółtka, 
tymianek. 


Przygotowanie: 
Mięso opłukaj, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki. Smaż na rozgrzanym oleju. Mięso ściągnij z patelni i przełóż na talerz. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę, czosnek rozgnieć w prasce i na tym samym tłuszczu smaż co mięso. Ponownie wrzuć mięso na patelnię, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i koncentrat pomidorowy. Do bulionu wsyp Winiary Pomysł na zupę  węgierską gulaszową i wymieszaj. Wlej do mięsa. Duś pod przykryciem przez 1 godz co jakiś czas mieszając. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę dodaj żółtka i tymianek, wymieszaj składniki. Zupę gulaszową przełóż do naczyń żaroodpornych na porcję. U góry połóż pierzynkę z ziemniaków i zapiekaj w piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.






1 komentarz:

  1. Wygląda bajecznie:-) ach czemu ja nie miałam tak fantastycznego pomysłu? Powodzenia życzę :-)

    OdpowiedzUsuń