piątek, 1 lutego 2013

Ciasto kruuuufkowe by Kujol

Ciasto kruuuufkowe by Kujol





Składniki - biszkopt: 
6 jajek 
1 szklanka cukru 
1 szklanka mąki 
łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki - masa krówkowa:

1 puszka masy krówkowej (kajmakowej <3)

Składniki - masa budyniowa:
1l mleka 

3/4 szklanki cukru  
1 opakowanie cukru waniliowego
250g masła
1 szklanka mąki pszennej
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko.

Składniki -  bita śmietana: 
0,5l śmietany 30%

3 łyżeczki żelatyny

Dodatkowe składniki: 
2 duże opakowania herbatników
100g migdałów płatki. 

Przygotowanie - biszkopt: 
białka ubij na sztywno, dodaj partiami żółtka i cukier. Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszaj. Wlej ciasto do formy. Piecz ok 30-40minut w temperaturze 180 stopni.

Przygotowanie - migdały do posypania:
na rozgrzaną suchą patelnię wrzuć migdały płatki i lekko podsmaż.

Przygotowanie - masa krówkowa:
masę krówkową w puszcze wstaw do gorącej wody. Pozostaw 15-20 minut aż masa zrobi się płynna.

Przygotowanie - bita śmietana:
żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody. Ostudź. Bitą śmietanę ubij na sztywno. Miksując cały czas wlej żelatynę lekkim strumieniem.

Przygotowanie - masa budyniowa:
odmierz 1,5 szklanki mleka i wlej do miski. Dodaj mąkę pszenną ziemniaczaną, budyń i jajko. Wszystko dokładnie połącz. Resztę mleka zagotuj z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlej małym strumieniem wcześniej przygotowaną mieszankę (z mleka, jajka i mąki) i starannie wymieszaj aż wszystko się ugotuje. Przygotowany budyń ostudź.

Przygotowanie - ciasto krówka:
na biszkopt wylej masę budyniową. Połóż herbatniki, następnie warstwę masy krówkowej i ponownie herbatniki. Na górę ułóż bitą śmietanę. Całość posyp płatkami migdałów.Ciasto włóż do lodówki na minimum 2 godziny.

Wykorzystanie - ciasto krówka:

zdobywanie kobiecych serc.

4 komentarze: