Składniki - biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki - masa krówkowa:
1 puszka masy krówkowej (kajmakowej <3)
Składniki - masa budyniowa:
1l mleka
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
250g masła
1 szklanka mąki pszennej
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko.
Składniki - bita śmietana:
0,5l śmietany 30%
3 łyżeczki żelatyny
Dodatkowe składniki:
2 duże opakowania herbatników
100g migdałów płatki.
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki - masa krówkowa:
1 puszka masy krówkowej (kajmakowej <3)
Składniki - masa budyniowa:
1l mleka
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
250g masła
1 szklanka mąki pszennej
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko.
Składniki - bita śmietana:
0,5l śmietany 30%
3 łyżeczki żelatyny
Dodatkowe składniki:
2 duże opakowania herbatników
100g migdałów płatki.
Przygotowanie
- biszkopt:
białka ubij na sztywno, dodaj partiami żółtka i cukier. Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszaj. Wlej ciasto do formy. Piecz ok 30-40minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotowanie - migdały do posypania:
na rozgrzaną suchą patelnię wrzuć migdały płatki i lekko podsmaż.
Przygotowanie - masa krówkowa:
masę krówkową w puszcze wstaw do gorącej wody. Pozostaw 15-20 minut aż masa zrobi się płynna.
Przygotowanie - bita śmietana:
żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody. Ostudź. Bitą śmietanę ubij na sztywno. Miksując cały czas wlej żelatynę lekkim strumieniem.
Przygotowanie - masa budyniowa:
odmierz 1,5 szklanki mleka i wlej do miski. Dodaj mąkę pszenną ziemniaczaną, budyń i jajko. Wszystko dokładnie połącz. Resztę mleka zagotuj z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlej małym strumieniem wcześniej przygotowaną mieszankę (z mleka, jajka i mąki) i starannie wymieszaj aż wszystko się ugotuje. Przygotowany budyń ostudź.
Przygotowanie - ciasto krówka:
na biszkopt wylej masę budyniową. Połóż herbatniki, następnie warstwę masy krówkowej i ponownie herbatniki. Na górę ułóż bitą śmietanę. Całość posyp płatkami migdałów.Ciasto włóż do lodówki na minimum 2 godziny.
Wykorzystanie - ciasto krówka:
zdobywanie kobiecych serc.
białka ubij na sztywno, dodaj partiami żółtka i cukier. Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszaj. Wlej ciasto do formy. Piecz ok 30-40minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotowanie - migdały do posypania:
na rozgrzaną suchą patelnię wrzuć migdały płatki i lekko podsmaż.
Przygotowanie - masa krówkowa:
masę krówkową w puszcze wstaw do gorącej wody. Pozostaw 15-20 minut aż masa zrobi się płynna.
Przygotowanie - bita śmietana:
żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody. Ostudź. Bitą śmietanę ubij na sztywno. Miksując cały czas wlej żelatynę lekkim strumieniem.
Przygotowanie - masa budyniowa:
odmierz 1,5 szklanki mleka i wlej do miski. Dodaj mąkę pszenną ziemniaczaną, budyń i jajko. Wszystko dokładnie połącz. Resztę mleka zagotuj z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlej małym strumieniem wcześniej przygotowaną mieszankę (z mleka, jajka i mąki) i starannie wymieszaj aż wszystko się ugotuje. Przygotowany budyń ostudź.
Przygotowanie - ciasto krówka:
na biszkopt wylej masę budyniową. Połóż herbatniki, następnie warstwę masy krówkowej i ponownie herbatniki. Na górę ułóż bitą śmietanę. Całość posyp płatkami migdałów.Ciasto włóż do lodówki na minimum 2 godziny.
Wykorzystanie - ciasto krówka:
zdobywanie kobiecych serc.
no no takie ciacho to cos dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńCiacho pychotka :) i genialny pomysł na bloga ;) Gratuluję obu :)
OdpowiedzUsuńdziękować !
OdpowiedzUsuńChce więcej !
OdpowiedzUsuń