Ziołowa pizza ze smalczykiem
Składniki do ciasta:
-30g świeżych drożdży -0,5 kg mąki tortowej
-250 ml ciepłej (nie gorącej!) wody
-łyżka cukru (mała)
-łyżka soli (mała)
-3 łyżki stopionego Smalczyka Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi
-czosnek niedźwiedzi
-kasza manna
-kasza manna
-sos pomidorowy
-pomidory suszone
pomidory świeże
ser żółty
-szynka
-kukurydza
Przygotowanie:
Do dużej miski wrzucam 30g świeżych drożdży i łyżkę cukru. Ubijam
drożdże póki nie zrobią się miękkie prawie płynne. Dosypuję 0,5 kg mąki
tortowej, czosnek niedźwiedzi i wlej 250 ml ciepłej wody.
Wkładam łapki do miski i ugniatam ciasto (trzeba się trochę ubrudzić :p). Po lekkim zagnieceniu wlewam smalczyk i wsypuję łyżkę soli. Ugniatamy dalej.
Trik polega na tym, że ciasto nie może przyklejać się do rąk. Jeśli się klei, to dodaję trochę więcej mąki i ugniatam dalej dopóki nie będzie samo odchodziło z rąk. Jeśli jest za suche dodaję więcej wody. Na koniec dodaję kaszę mannę i zagniatam tak aby dostała się wszędzie (kasza manna jest używana w każdej pizzeri dlatego ciasto później jest takie fajnie chrupkie). Następnie wrzucam ciasto do małej miski, przykrywam i odstawiam w jakieś ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Teoretycznie, na godzinę, ale jeśli jest tam ciepło to może być to nawet 30 min.
Na koniec wrzucam ciasto do blachy i układamy składniki wedle uznania.
Wkładam łapki do miski i ugniatam ciasto (trzeba się trochę ubrudzić :p). Po lekkim zagnieceniu wlewam smalczyk i wsypuję łyżkę soli. Ugniatamy dalej.
Trik polega na tym, że ciasto nie może przyklejać się do rąk. Jeśli się klei, to dodaję trochę więcej mąki i ugniatam dalej dopóki nie będzie samo odchodziło z rąk. Jeśli jest za suche dodaję więcej wody. Na koniec dodaję kaszę mannę i zagniatam tak aby dostała się wszędzie (kasza manna jest używana w każdej pizzeri dlatego ciasto później jest takie fajnie chrupkie). Następnie wrzucam ciasto do małej miski, przykrywam i odstawiam w jakieś ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Teoretycznie, na godzinę, ale jeśli jest tam ciepło to może być to nawet 30 min.
Na koniec wrzucam ciasto do blachy i układamy składniki wedle uznania.
Smaruję spód ciasta sosem pomidorowym i ułóż pomidory, pomidory suszone, kukurydzę i szynkę.
Piekę w piekarniku, około 200 stopni C, od 20 do 30 min, ponieważ przygotowuję pizzę na grubym cieście. Warto do niej zaglądnąć czasem i spróbować z brzegu czy ciasto jest już ok.
Piekę w piekarniku, około 200 stopni C, od 20 do 30 min, ponieważ przygotowuję pizzę na grubym cieście. Warto do niej zaglądnąć czasem i spróbować z brzegu czy ciasto jest już ok.
„Smakowita Pajda
zaskoczyła mnie swoją wielofunkcyjnością. Możesz ją użyć do posmarowania
chleba jak również do pieczenia i smażenia. A przy tym nadaje świetnego
smaku potrawom.. Ciasto do pizzy jest miękkie i pusztyste''
Przepis na ziołową pizze ze smalczykiem i bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Jaka pyszna pizza, mniam!:)
OdpowiedzUsuń