Składniki ciasto:
3 szklanki mąki
1 jajko
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka soli
Przygotowanie :
Na stolnicę wysyp mąkę. Zrób wgłębienie. Wlej wodę i rozbełtane jajko. Ugnieć ciasto.
Składniki nadzienie ruskie :
2 łyżki Smlaczyka Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi,
100g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
500g ugotowanych ziemniaków
250g twarogu
1 duża cebula
pieprz
sól
Przygotowanie nadzienia :
Rozgrzej patelnię i roztop samalczyk. Cebulkę i boczek podsmaż na smalczyku. Ziemniaki i twaróg przeciśnij przez praskę. Dodaj sól, pieprz i podsmażony boczek z cebulką. Dokładnie wymieszaj składniki.
Rozwałkuj ciasto. Za pomocą szklanki wytnij kółka. Ułóż nadzienie i zlep pieroga.
Pierogi gotuj w osolonej wodzie przez 4-5 minut.
„Smakowita Pajda zaskoczyła mnie swoją wielofunkcyjnością. Możesz ją użyć do posmarowania chleba jak również do pieczenia i smażenia. A przy tym nadaje świetnego smaku potrawom. Musisz spróbować pierogów w odmienionej wersji !''
Przepis na pierogi ruskie ze smalczykiem i bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
O, tak ruskie bardzo lubię ! :)
OdpowiedzUsuń