poniedziałek, 10 lutego 2014

Pierogi ruskie ze smalczykiem

Pierogi ruskie ze smalczykiem


Składniki ciasto:

3 szklanki mąki
1 jajko
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka soli

Przygotowanie :

Na stolnicę wysyp mąkę. Zrób wgłębienie. Wlej wodę i rozbełtane jajko. Ugnieć ciasto.

Składniki nadzienie ruskie :

2 łyżki Smlaczyka Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi,
100g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
500g ugotowanych ziemniaków
250g twarogu
1 duża cebula
pieprz
sól

Przygotowanie nadzienia : 

Rozgrzej patelnię i roztop samalczyk. Cebulkę i boczek podsmaż na smalczyku. Ziemniaki i twaróg przeciśnij przez praskę. Dodaj sól, pieprz i podsmażony boczek z cebulką. Dokładnie wymieszaj składniki.

Rozwałkuj ciasto. Za pomocą szklanki wytnij kółka. Ułóż nadzienie i zlep pieroga. 

Pierogi gotuj w osolonej wodzie przez 4-5 minut.






„Smakowita Pajda zaskoczyła mnie swoją wielofunkcyjnością. Możesz ją użyć do posmarowania chleba jak również do pieczenia i smażenia. A przy tym nadaje świetnego smaku potrawom. Musisz spróbować pierogów w odmienionej wersji !''

Przepis na  pierogi ruskie ze smalczykiem i bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.  


1 komentarz: