środa, 24 lipca 2013

Bułki z pieczarkami

Bułki z pieczarkami i serem 


Składniki : 
 
  • 1 szklanka ciepłej wody, 
  • 10g suszonych drożdży, 
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • 1 jajko, 
  • 3 1/2  szklanki mąki,
  •  100g żółtego sera, ( pokrojonego w kostkę)
  • 300g pieczarek,
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  •  przyprawa do pizzy,
  •  jajko do posmarowania bułeczek.

Przygotowanie : 
 
Do miski wsyp mąkę , suche drożdże i sól, wymieszaj. Dodaj ciepłą wodę, olej i jajko, połącz dokładnie składniki. Wysyp ciasto na stolnicę i dokładnie wyrób ciasto. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 30 minut.
 
Pieczarki, cebulę oczyść i pokrój w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni roztop masło i odsmaż całość.
 
Podziel ciasto na części, rozwałkuj i na środku ułóż pieczarki z cebulą i serem żółtym. Uformuj bułeczki. Ułóż obok siebie w odstępach. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp przyprawą do pizzy. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut aż bułeczki się ze złocą.
 
 

2 komentarze: