czwartek, 2 maja 2013

Rolada ze śmietaną i galaretkami

Rolada ze śmietaną i galaretkami 



Składniki :

3 galaretki o różnych smakach
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
400 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru


Przygotowanie biszkoptu :


Galaretki przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
Przelej do foremek, odstaw do ostygnięcia i włóż do lodówki.

Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka.  Delikatnie wsyp mąkę i połącz składniki. Ciasto przelej na formę . Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 10-12 minut. Na blat połóż ścierkę na którą gorącą roladę obróć na drugą stronę i delikatnie ściągnij papier do pieczenia. Zwiń roladę wraz ze ściereczką i pozostaw do ostygnięcia. Śmietanę z cukrem pudrem ubij na sztywną pianę. Rozwiń roladę, posmaruj bitą śmietaną i posyp pokrojonymi na kawałeczki galaretkami. Zwiń roladę. Udekoruj resztą galaretek i bitą śmietaną  Całość włóż do lodówki na minimum 2 godziny. 




5 komentarzy:

  1. Piękne, a galaretki-rewelacyjne : D Nigdy ich nie widziałam w sklepie!

    OdpowiedzUsuń
  2. galaretki mnie bardzo intrygują, takich smaków jeszcze nie było na rynku. Rolada pięknie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. No proszę, a myślałam, że gracze nie mają na nic czasu poza graniem, ostrzegam, blogowanie wciąga ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. kiedy byłam mała uwielbiałam takie rolady.. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo przyjemna rolada :) ładnie i apetycznie wygląda !

    OdpowiedzUsuń