środa, 29 maja 2013

Rodzinny gulasz wołowy z pomidorami

Rodzinny gulasz wołowy z pomidorami 



 
Składniki : 
  • 400-500g mięsa wołowego na gulasz, 
  • 1 cebula,
  •  1 puszka pomidorów krojonych,
  •  2 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżka mąki, 
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  •  2 liście laurowe, 
  • ziele angielskie (4kuleczki),
  •  2 szklanki bulionu, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • olej do smażenia,
  •  1 łyżka śmietany,
  • 1 łyżka przyprawy maggi.

Przygotowanie :  
Mięso opłukaj, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki i oprósz mąką. Smaż na rozgrzanym oleju. Mięso ściągnij z patelni i przełóż na talerz. Cebulę i pokrój w kostkę, czosnek rozgnieć w prasce i na tym samym tłuszczu smaż co mięso. Ponownie wrzuć mięso na patelnię, wlej bulion i pomidory, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i koncentrat pomidorowy. Duś pod przykryciem przez 1,5-2 godzin co jakiś czas mieszając. Dodaj śmietanę i dopraw do przyprawą maggi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz