Rodzinny gulasz wołowy z pomidorami
Składniki :
- 400-500g mięsa wołowego na gulasz,
- 1 cebula,
- 1 puszka pomidorów krojonych,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 2 liście laurowe,
- ziele angielskie (4kuleczki),
- 2 szklanki bulionu,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia,
- 1 łyżka śmietany,
- 1 łyżka przyprawy maggi.
Przygotowanie
:
Mięso opłukaj, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki i
oprósz mąką. Smaż na rozgrzanym oleju. Mięso ściągnij z patelni i
przełóż na talerz. Cebulę i pokrój w kostkę, czosnek
rozgnieć w prasce i na tym samym tłuszczu smaż co mięso. Ponownie wrzuć
mięso na patelnię, wlej bulion i pomidory, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i
koncentrat pomidorowy. Duś pod przykryciem przez 1,5-2 godzin co jakiś
czas mieszając. Dodaj śmietanę i dopraw do przyprawą maggi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz