środa, 5 czerwca 2013

Makaron po bolońsku z groszkiem

Makaron po bolońsku z groszkiem 

 

Składniki :
  • 300g mięsa mielonego wieprzowego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 puszka pomidorów krojonych 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 200g makaronu 
  • 1 kulka mozzarelli
  • oliwa do smażenia
  • 0,5 szklanki bulionu
Przygotowanie :

Makaron ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Około 5 minut przed końcem gotowania wrzuć groszek. Odcedź. Mięso mielone podaż na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy. Dopraw solą i pieprzem. Mięso przełóż do miseczki i na tej samej patelni podsmaż pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlej pomidory. Dopraw do smaku tymiankiem, bazylią, solą i pieprzem. Duś parę minut co jakiś czas mieszając. Wlej bulion, dodaj mozzarellę oraz podsmażone mięso. Połącz składniki. Do sosu pomidorowego z mięsem wsyp makaron z groszkiem i wymieszaj składniki. Podawaj gorące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz