Składniki :
120g masła,
1 szklanka mąki,
4 średnie jajka,
1 szklanka wody.
Składniki masa :
6 żółtek,
600ml mleka,
0,5 szklanki cukru,
40g mąki pszennej,
40g mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie
:
Wodę wlej do rondelka i zagotuj. Wrzuć pokrojone masło i mieszaj aż
wszystko się rozpuści. Rondel ściągnij z ognia i dodawaj partiami mąkę
cały czas mieszając tak aby nie powstały grudki. Ponownie wstaw rondelek
na wolny ogień i chwilę podgotuj cały czas mieszając. Ciasto całkowicie ostudź.
Pojedynczo wbijaj jajka cały czas ucierając drewnianą łyżką. Na koniec wsyp proszek do
pieczenia i połącz składniki. Ciasto przełóż do dekoratora i wyciśnij
porcje na papier do pieczenia. Ptysie piecz w nagrzanym piekarniku do
220 stopni przez 20 minut. Nie otwieraj piekarnika gdy eklerki będą się
piec.
Przygotowanie
masa :
Do garnka wlej mleko i zagotuj. Ściągnij z ognia. Cukier utrzyj
z żółtkami na bardzo puszystą masę. Wsyp delikatnie mąkę pszenną i
skrobię nie przerywając miksowania. Masę wlej do ugotowanego mleka i
wymieszaj składniki aż całość będzie gładka. Postaw na ogień i zagotuj
cały czas mieszając aż krem zgęstnieje. Garnek przykryj folią i pozostaw
do ostygnięcia.
Przygotowanie eklerków :
Ostudzone eklerki przekrój na pół. Dekoratorem wciśnij odpowiednią ilość kremu.
Pyszne. Wieki takich nie jadłam.
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła takiego eklerka, może i nawet nie jednego:)
OdpowiedzUsuńMmm eklerki, pięknie się prezentują! Chyba ze sto lat ich nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i chciałabym zaprosić Cię do dodania swojego bloga na listę Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl.
Mam nadzieję, że nie masz mi za złe, ze tutaj o tym piszę, ale fajnie by było jakby takie pyszności znalazły się również u nas i trafiły do jeszcze większego grona odbiorców! :)
Nie pogardziłabym takim eklerkiem:)))
OdpowiedzUsuńJak dawno ich nie jadłam!
OdpowiedzUsuńA Twoje wyglądają bardzo smakowicie :)
wyglądają wspaniale ;D
OdpowiedzUsuńPiekne! <3
OdpowiedzUsuńPo prostu marzenie :D