sobota, 16 marca 2013

Pełnoziarniste pierogi ze szpinakiem i fetą

Pełnoziarniste pierogi ze szpinakiem i fetą  by ryceszz


Składniki nadzienie : 
400g szpinaku mrożonego w liściach, 
150g sera feta, 
sól, 
pieprz, 
3 ząbki czosnku, 
1 łyżka masła.

Przygotowanie nadzienia :
  Rozmrożony szpinak posiekaj drobno i podsmaż na patelni z dodatkiem masła. Wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj i podsmaż. Przypraw solą i pieprzem. Patelnię ściągnij z ognia i dodaj fetę. Połącz dokładnie składniki.

Składniki ciasto :
 3 szklanki mąki pełnoziarnistej, 
1 szklanka ciepłej wody, 
3 łyżki ciepłego stopionego masła.


Przygotowanie : 
Na stolnicę wysyp mąkę. W środku zrób zgłębienie i wlej wodę z masłem. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Zwiń w folię, przykryj ściereczką i odstaw na 30-50 minut. Rozwałkuj cienko ciasto. Za pomocą szklanki wytnij kółka, na środku ułóż farsz i zalep pierożki. Gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut.

3 komentarze:

  1. Mm, to obok ruskich moje ulubione pierogi! Domowych niestety nigdy nie robiłam, ale wyobrażam sobie, że smakują jeszcze lepiej niż takie, których smak znam teraz.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam taki farsz i zdrowe pierożki ;)

    OdpowiedzUsuń