Składniki nadzienie :
400g szpinaku mrożonego w liściach,
150g sera feta,
sól,
pieprz,
3 ząbki czosnku,
1 łyżka masła.
Przygotowanie nadzienia :
Rozmrożony szpinak posiekaj drobno i podsmaż na patelni z
dodatkiem masła. Wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj i
podsmaż. Przypraw solą i pieprzem. Patelnię ściągnij z ognia i dodaj
fetę. Połącz dokładnie składniki.
Składniki ciasto :
3 szklanki mąki pełnoziarnistej,
1 szklanka ciepłej wody,
3 łyżki ciepłego
stopionego masła.
Przygotowanie
:
Na stolnicę wysyp mąkę. W środku zrób zgłębienie i wlej wodę z
masłem. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Zwiń w folię, przykryj
ściereczką i odstaw na 30-50 minut. Rozwałkuj cienko ciasto. Za pomocą
szklanki wytnij kółka, na środku ułóż farsz i zalep pierożki. Gotuj w
osolonej wodzie przez 5 minut.
Mm, to obok ruskich moje ulubione pierogi! Domowych niestety nigdy nie robiłam, ale wyobrażam sobie, że smakują jeszcze lepiej niż takie, których smak znam teraz.
OdpowiedzUsuńjestem nimi zachwycona!
OdpowiedzUsuńuwielbiam taki farsz i zdrowe pierożki ;)
OdpowiedzUsuń