Jedna kapusta i 450g mięsa
Przepis:
1x główka kapusty białej ok 1,3 - 1,5kg im bardziej plaska tym lepiej
450g mięsa mielonego najlepiej jednego rodzaju ale to już od gustu zależy
300g brązowego ryżu
2 jajka
koncentrat pomidorowy, lub 2 puszki z pomidorami
1 cebula
1 ząbek czosnku
oliwa
sól morska
pieprz
koperek świeży lub suszony
zioła prowansalskie
papryka ostra
Przygotowanie:
W
pierwszej kolejności wycinamy z kapusty głąba, tak aby za mocno
nie uszkodzić liści. Następnie parzymy kapustę pod przykryciem od
momentu zagotowania osolonej wody na średnim gazie przez ok 40 minut.
W miedzy czasie gotujemy osolona wodę z odrobina oliwy. Po
zagotowaniu wsypujemy ryz. Czekamy aż woda wróci do wrzenia przykrywamy
garnek i gotujemy ryz pod przykryciem ok 30 min. na wolnym ogniu.
Następnie kroimy w kostkę cebule oraz czosnek i szklimy na patelni z odrobina oliwy.
Po ugotowaniu kapusty wyciągamy ja z garnka i odseparowujemy liście. Odstawiamy by ostygły.
Przygotowanie farszu:
Do
miski wsyp ostudzony ryz, następnie dodaj zeszklona cebule i
czosnek, mięso, 2 jajka, przyprawy w ilościach uznania. wymieszaj
wszystko. Utworzy się w miarę klejąca masa. Następnie uformuj
z palców ''łódeczkę'' , podbieraj farsz i wkładaj go do liści, zawijamy i
tak powstał pierwszy gołąbek. Układamy gołąbki w garnku im ściślej tym
lepiej.
Przygotowanie zalewy:
Jak już ułożyliśmy gołąbki
w garnku zalewamy je lekko woda. Dodajemy sol, pieprz, paprykę ostra,
koperek, koncentrat pomidorowy lub dwie puszki z pomidorami. Przykrywamy
i gotujemy na małym ogniu przez ok 20-30 min.
Po tym czasie gołąbki są już gotowe. Najlepiej smakuje dzień później jak przelezą swoje :)
życze smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz