piątek, 7 grudnia 2012

Kotlety sojowe

by Johnek

O mnie:
Gram wyłącznie w SC:BW. Mam 24 lata, studiuję i pracuję, ale czasem coś trzeba zjeść. 7 lat nie jadłem mięsa, ale mi się znudziło.



Składniki:
- kotlety sojowe (1 małe opakowanie lub 20 sztuk)
- 4 jajka
- bułka tarta
- przyprawy: pieprz, czosnek, papryka słodka, curry, bazylia, ziarenka smaku, kostka rosołowa

+ marchewka z groszkiem
+ mąka
+ masło
+ ziemniaki




Przygotowanie:
Do garnka z wrzącą wodą wrzucamy kostkę rosołową i wsypujemy wszystkie przyprawy (wszystkiego baaardzo dużo, dzięki czemu kotlety sojowe nabiorą smaku). Wrzucamy kotlety i gotujemy 15 – 20 minut, pilnując, żeby były jak najbardziej zanurzone w przyprawowym wywarze. Po osiągnięciu miękkości odcedzamy kotlety.

Teraz kotlety obtaczamy najpierw w bułce tartej, a następnie w jajku przyprawionym solą, pieprzem i papryka słodką. Wrzucamy na patelnię i smażymy do uzyskania złocistego koloru.



Marchewkę z groszkiem wsypujemy do garnka, dolewamy trochę wody i gotujemy aż warzywa zmiękną. W tym czasie na patelni robimy zasmażkę z 2 łyżek masła i 2 łyżek mąki, którą następnie wrzucamy do garnka z marchewką i mieszamy.

Sposób na ugotowanie ziemniaków wygooglujcie!

Smacznego. Pozdro NW!

4 komentarze:

  1. a od kiedy soja to mięso?

    OdpowiedzUsuń
  2. Od kiedy soja to jedzenie? :o

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglada pro, szkoda tylko ze to nie mieso

    OdpowiedzUsuń