środa, 9 października 2013

Zapiekane gnocchi w sosie pomidorowym

Zapiekane gnocchi w sosie pomidorowym


Składniki gnocchi : 
1 kg ziemniaków, 
100g mąki, 
1 jajko, 
sól



Przygotowanie gnocchi : 
Ziemniaki umyj, oczyść ale nie obieraj. Gotuj w osolonej wodzie przez 30-35 minut w zależności od wielkości ziemniaków. Ziemniaki odcedź i obierz ze skórki. Jeszcze ciepłe ziemniaki zetrzyj praską do ziemniaków.  Dodaj mąkę, sól i zrób dołek w cieście, wlej roztrzepane jajko. Szybko wyrób ciasto. Uformuj niewielkie kluseczki i za pomocą widelca odciśnij wgłębienia. Gotuj w osolonym wrzątku 4-5 minut. 

 

Składniki sos : 
1 puszka pomidorów krojonych w zalewie,
 2 ząbki czosnku,
 2 łyżeczki oregano, 
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 
1 cebula,
 6 szt oliwek czarnych, 
2 łyżki masła,
 sól,
 pieprz, 
1 kulka mozzarelli.



Przygotowanie sosu : 
 Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę podsmaż. Dodaj czosnek, oregano i pokrojone oliwki. Wymieszaj składniki. Wlej pomidory i koncentrat. Duś 10-15 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.



Do sosu wrzuć gnocchi i wymieszaj wszystko. Przełóż potrawkę do miseczek lub naczynia żaroodpornego.  Na górę położ pokrojony w plasterki ser mozzarella. Zapiekaj przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz